Muffinki śmietankowe z czekoladą i czereśniami
- bez kategorii
- 18 czerwiec 2015
- Natalia Harnik
-
Puszyste babeczki z soczystą czereśnią w środku to jest coś, co baaardzo przypadło mi do gustu :) doskonałe do kawki.
-
Składniki
na ok. 16 muffinek:
2 szkl mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szkl cukru zwykłego
1 szkl mleka
1/3 szkl oleju
2 jajka
kilka kropli aromatu śmietankowego
pół tabliczki gorzkiej czekolady
ok. 16 czereśni (+ ewentualnie tyle samo do dekoracji) -
Sposób przygotowania
- 1.
-
Osobno mieszamy suche i osobno mokre składniki, po czym łączymy je ze sobą. Dodajemy pokrojoną w małe kawałki czekoladę i niezbyt dokładnie mieszamy całość łyżką.
- 2.
-
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy łyżkę ciasta (tyle, by dno było całkiem zakryte), wkładamy po jednej wydrylowanej czereśni i ponownie nakładamy ciasto, do 3/4 wysokości papilotki. Muffinki pieczemy ok. 20 - 25 minut w temp. 180ºC (w termoobiegu).
- 3.
-
Gotowe muffinki pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia i dekorujemy według uznania, np. kolorowym lukrem i czereśniami lub kolorową posypką.