Strona główna

Muffinki śmietankowe z czekoladą i czereśniami

  • Puszyste babeczki z soczystą czereśnią w środku to jest coś, co baaardzo przypadło mi do gustu :) doskonałe do kawki.

  • Składniki

    na ok. 16 muffinek:

    2 szkl mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2/3 szkl cukru zwykłego
    1 szkl mleka
    1/3 szkl oleju
    2 jajka
    kilka kropli aromatu śmietankowego
    pół tabliczki gorzkiej czekolady
    ok. 16 czereśni (+ ewentualnie tyle samo do dekoracji)

  • Sposób przygotowania

    1.

    Osobno mieszamy suche i osobno mokre składniki, po czym łączymy je ze sobą. Dodajemy pokrojoną w małe kawałki czekoladę i niezbyt dokładnie mieszamy całość łyżką.

    2.
    Nakładanie ciasta i czereśni do papilotek - krok 2

    Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy łyżkę ciasta (tyle, by dno było całkiem zakryte), wkładamy po jednej wydrylowanej czereśni i ponownie nakładamy ciasto, do 3/4 wysokości papilotki. Muffinki pieczemy ok. 20 - 25 minut w temp. 180ºC (w termoobiegu).

    3.

    Gotowe muffinki pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia i dekorujemy według uznania, np. kolorowym lukrem i czereśniami lub kolorową posypką.

Zrazy drobiowe pieczone w porach

  • Lubisz mięso drobiowe, por nie obcy Tobie ? To zatem danie dla Ciebie !

  •  

    Składniki


    podwójna pierś kurczaka
    sok z cytryny
    sól
    pieprz
    2 dymki
    natka pietruszki
    1 łyżka musztardy
    kilka plasterków wędzonego bekonu
    1 łyżka mąki
    4 pory
    200 ml bulionu drobiowego
    szczypta gałki muszkatołowej
    2 łyżki masła
    1 żółtko
    250 ml śmietany 18 %

  • Sposób przygotowania

    1.
    Zrazy drobiowe pieczone w porach - krok 1

    Mięso opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na płaty i lekko rozbiłem. Doprawiłem solą i pieprzem, skropiłem sokiem z cytryny. Przykryłem i odstawiłem na 30 minut do lodówki. Dymkę i natkę drobno pokroiłem ,wymieszałem. Każdy płat mięsa posmarowałem musztardą, posypałem mieszaniną natki i dymki, przykryłem plasterkami boczku, zawinąłem i spiąłem wykałaczkami, lekko oprószyłem mąką . Pory umyłem, osuszyłem , białe części przeciąłem wzdłuż na połówki i wyłożyłem nimi posmarowaną masłem żaroodporną formę. Na porach ułożyłem mięso , skropiłem bulionem doprawiłem gałką muszkatołową i pieprzem. Na każdym zrazie położyłem mały kawałek masła, zapiekałem godzinę w temperaturze 190 stopni C . Śmietanę wymieszałem z żółtkiem, solą i białym pieprzem, polałem mięso i zapiekałem jeszcze 10 minut.

Kawowe muffinki z miętą i nektarynką

  • Serdecznie zapraszam na niskokaloryczne muffinki z miętową nutką i słodziutką mandarynką. Jedna muffinka waży około 57 g więc ma 137 kcal, więc myślę,że warto pokusić się o ich przygotowanie:)

  • Składniki

    200 ml mleka 0,5%
    1 jajko
    30 g masła
    20 g syropu agawy
    1 łyżeczka stevii
    100 g mąki pszennej
    100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 małe nektarynki
    5-7 listków mięty -najlepiej ogrodowej
    10 g gorzkiej czekolady

  • Sposób przygotowania

    1.
     - krok 1

    Masło roztopić i ostudzić. Do miski przelewamy mleko, dodajemy jajko i roztrzepujemy. Następnie dodajemy syrop z agawy i stevie i ponowienie mieszamy dokładnie.

    2.
     - krok 2

    Do mokrych składników dodajemy ostudzone masło oraz kawę i mieszamy dokładnie do rozpuszczenia kawy.

    3.
     - krok 3

    W drugiej misce dokładnie mieszamy oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia.

    4.
     - krok 4

    Do miski z mokrymi składnikami dodać drobniutko pokrojone listki mięty.

    5.
     - krok 5

    Połączyć ze sobą mokre i sypkie składniki. Wymieszać szybko i niezbyt dokładnie.

    6.
     - krok 6

    Do silikonowych foremek nałożyć po 2 łyżki ciasta i ułożyć po dwa kawałki owocu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 30 minut. Wyjąć i ostudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i udekorować muffinki.

Dorada z grilla

  • Dorada to jedna z moich ulubionych ryb. Nie potrzebuje wielu przypraw. Gdybym kupiła ją na targowisku gdzieś w ciepłym kraju, użyłabym tylko soli. I to by wystarczyło. Kupioną u nas przyprawiam nieco bardziej - dodaję jeszcze pieprz i trochę ziół.

  •  

    Składniki

    2 małe wypatroszone dorady
    pieprz z kolendrą
    sól morska
    oliwa z oliwek
    świeże zioła (rozmaryn, bazylia, kolendra)
    2 ząbki czosnku
    cytryna do podania

  • Sposób przygotowania

    1.
     - krok 1

    1.Ryby umyć i dobrze osuszyć. Obsypać solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Do środka każdej ryby włożyć ząbek czosnku, i zioła. Z wierzchu dorady posmarować oliwą.

    2.

    2.Tak przygotowane ułożyć na tacce do grillowania - tez lekko naoliwionej, i umieścić na rozpalonym grillu. Piec ok 20 minut, w połowie czasu ostrożnie przewrócić na drugą stronę. Smacznego!

Racuchowy sernik z truskawkami

  • Mój autorski przepis, sernik jest pyszny, ciężko się domyślić ,że zamiast tradycyjnego ciasta są w nim racuchy kokosowe. Pycha!

  • Składniki

    Racuchy kokosowe:
    -1 i 1/2 szkl. maślanki
    -2i 1/2 szkl. mąki
    -1 szkl. kokosu
    -2 łyżeczko sody oczyszczonej
    -2 jajka
    -7 łyżek cukru
    -tłuszcz do smażenia

    Masa serowa:
    -0,5 kg sera białego
    -1/2 margaryny
    -4 jajka
    -3/4 skzl. cukru
    -1 budyń śmietankowy
    -0,5 kg truskawek

    Dekoracja:
    -polewa czekoladowa
    -truskawki

    • Sposób przygotowania

      1.
      racuchowy sernik z truskawkami - krok 1

      Racuchy kokosowe: wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie miksujemy. Smażymy 3 duże racuchy , (śr.ok.26cm)

      2.

      Masa serowa: margarynę ucieramy z cukrem na puch, cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, dodajemy ser oraz budyń. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do sera. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i łączymy z masą serową.

      3.
      racuchowy sernik z truskawkami - krok 3

      Tortownicę o takiej średnicy jak smażyliśmy racuchy (u mnie 28cm) wykładamy papierem do pieczenia, układamy na przemian racuchy i masa serowa. Ostatnia warstwą jest ser. Pieczemy ok.50 min w temp.190 stopni.

      4.

      Wystudzony sernik dekorujemy polewa i truskawkami

     

Więcej artykułów…

  1. Dieta