Dorada z grilla
- bez kategorii
- 18 czerwiec 2015
- Natalia Harnik
-
Dorada to jedna z moich ulubionych ryb. Nie potrzebuje wielu przypraw. Gdybym kupiła ją na targowisku gdzieś w ciepłym kraju, użyłabym tylko soli. I to by wystarczyło. Kupioną u nas przyprawiam nieco bardziej - dodaję jeszcze pieprz i trochę ziół.
-
Składniki
2 małe wypatroszone dorady
pieprz z kolendrą
sól morska
oliwa z oliwek
świeże zioła (rozmaryn, bazylia, kolendra)
2 ząbki czosnku
cytryna do podania -
Sposób przygotowania
- 1.
-
1.Ryby umyć i dobrze osuszyć. Obsypać solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Do środka każdej ryby włożyć ząbek czosnku, i zioła. Z wierzchu dorady posmarować oliwą.
- 2.
-
2.Tak przygotowane ułożyć na tacce do grillowania - tez lekko naoliwionej, i umieścić na rozpalonym grillu. Piec ok 20 minut, w połowie czasu ostrożnie przewrócić na drugą stronę. Smacznego!