Strona główna

Dorada z grilla

  • Dorada to jedna z moich ulubionych ryb. Nie potrzebuje wielu przypraw. Gdybym kupiła ją na targowisku gdzieś w ciepłym kraju, użyłabym tylko soli. I to by wystarczyło. Kupioną u nas przyprawiam nieco bardziej - dodaję jeszcze pieprz i trochę ziół.

  •  

    Składniki

    2 małe wypatroszone dorady
    pieprz z kolendrą
    sól morska
    oliwa z oliwek
    świeże zioła (rozmaryn, bazylia, kolendra)
    2 ząbki czosnku
    cytryna do podania

  • Sposób przygotowania

    1.
     - krok 1

    1.Ryby umyć i dobrze osuszyć. Obsypać solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Do środka każdej ryby włożyć ząbek czosnku, i zioła. Z wierzchu dorady posmarować oliwą.

    2.

    2.Tak przygotowane ułożyć na tacce do grillowania - tez lekko naoliwionej, i umieścić na rozpalonym grillu. Piec ok 20 minut, w połowie czasu ostrożnie przewrócić na drugą stronę. Smacznego!