Zrazy drobiowe pieczone w porach
- bez kategorii
- 18 czerwiec 2015
- Natalia Harnik
-
Lubisz mięso drobiowe, por nie obcy Tobie ? To zatem danie dla Ciebie !
-
Składniki
podwójna pierś kurczaka
sok z cytryny
sól
pieprz
2 dymki
natka pietruszki
1 łyżka musztardy
kilka plasterków wędzonego bekonu
1 łyżka mąki
4 pory
200 ml bulionu drobiowego
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki masła
1 żółtko
250 ml śmietany 18 % -
Sposób przygotowania
- 1.
-
Mięso opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na płaty i lekko rozbiłem. Doprawiłem solą i pieprzem, skropiłem sokiem z cytryny. Przykryłem i odstawiłem na 30 minut do lodówki. Dymkę i natkę drobno pokroiłem ,wymieszałem. Każdy płat mięsa posmarowałem musztardą, posypałem mieszaniną natki i dymki, przykryłem plasterkami boczku, zawinąłem i spiąłem wykałaczkami, lekko oprószyłem mąką . Pory umyłem, osuszyłem , białe części przeciąłem wzdłuż na połówki i wyłożyłem nimi posmarowaną masłem żaroodporną formę. Na porach ułożyłem mięso , skropiłem bulionem doprawiłem gałką muszkatołową i pieprzem. Na każdym zrazie położyłem mały kawałek masła, zapiekałem godzinę w temperaturze 190 stopni C . Śmietanę wymieszałem z żółtkiem, solą i białym pieprzem, polałem mięso i zapiekałem jeszcze 10 minut.