Strona główna

Zrazy drobiowe pieczone w porach

  • Lubisz mięso drobiowe, por nie obcy Tobie ? To zatem danie dla Ciebie !

  •  

    Składniki


    podwójna pierś kurczaka
    sok z cytryny
    sól
    pieprz
    2 dymki
    natka pietruszki
    1 łyżka musztardy
    kilka plasterków wędzonego bekonu
    1 łyżka mąki
    4 pory
    200 ml bulionu drobiowego
    szczypta gałki muszkatołowej
    2 łyżki masła
    1 żółtko
    250 ml śmietany 18 %

  • Sposób przygotowania

    1.
    Zrazy drobiowe pieczone w porach - krok 1

    Mięso opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na płaty i lekko rozbiłem. Doprawiłem solą i pieprzem, skropiłem sokiem z cytryny. Przykryłem i odstawiłem na 30 minut do lodówki. Dymkę i natkę drobno pokroiłem ,wymieszałem. Każdy płat mięsa posmarowałem musztardą, posypałem mieszaniną natki i dymki, przykryłem plasterkami boczku, zawinąłem i spiąłem wykałaczkami, lekko oprószyłem mąką . Pory umyłem, osuszyłem , białe części przeciąłem wzdłuż na połówki i wyłożyłem nimi posmarowaną masłem żaroodporną formę. Na porach ułożyłem mięso , skropiłem bulionem doprawiłem gałką muszkatołową i pieprzem. Na każdym zrazie położyłem mały kawałek masła, zapiekałem godzinę w temperaturze 190 stopni C . Śmietanę wymieszałem z żółtkiem, solą i białym pieprzem, polałem mięso i zapiekałem jeszcze 10 minut.