Strona główna

Muffinki śmietankowe z czekoladą i czereśniami

  • Puszyste babeczki z soczystą czereśnią w środku to jest coś, co baaardzo przypadło mi do gustu :) doskonałe do kawki.

  • Składniki

    na ok. 16 muffinek:

    2 szkl mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2/3 szkl cukru zwykłego
    1 szkl mleka
    1/3 szkl oleju
    2 jajka
    kilka kropli aromatu śmietankowego
    pół tabliczki gorzkiej czekolady
    ok. 16 czereśni (+ ewentualnie tyle samo do dekoracji)

  • Sposób przygotowania

    1.

    Osobno mieszamy suche i osobno mokre składniki, po czym łączymy je ze sobą. Dodajemy pokrojoną w małe kawałki czekoladę i niezbyt dokładnie mieszamy całość łyżką.

    2.
    Nakładanie ciasta i czereśni do papilotek - krok 2

    Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy łyżkę ciasta (tyle, by dno było całkiem zakryte), wkładamy po jednej wydrylowanej czereśni i ponownie nakładamy ciasto, do 3/4 wysokości papilotki. Muffinki pieczemy ok. 20 - 25 minut w temp. 180ºC (w termoobiegu).

    3.

    Gotowe muffinki pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia i dekorujemy według uznania, np. kolorowym lukrem i czereśniami lub kolorową posypką.