Racuchowy sernik z truskawkami
- bez kategorii
- 18 czerwiec 2015
- Natalia Harnik
-
Mój autorski przepis, sernik jest pyszny, ciężko się domyślić ,że zamiast tradycyjnego ciasta są w nim racuchy kokosowe. Pycha!
-
Składniki
Racuchy kokosowe:
-1 i 1/2 szkl. maślanki
-2i 1/2 szkl. mąki
-1 szkl. kokosu
-2 łyżeczko sody oczyszczonej
-2 jajka
-7 łyżek cukru
-tłuszcz do smażenia
Masa serowa:
-0,5 kg sera białego
-1/2 margaryny
-4 jajka
-3/4 skzl. cukru
-1 budyń śmietankowy
-0,5 kg truskawek
Dekoracja:
-polewa czekoladowa
-truskawki-
Sposób przygotowania
- 1.
-
Racuchy kokosowe: wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie miksujemy. Smażymy 3 duże racuchy , (śr.ok.26cm)
- 2.
-
Masa serowa: margarynę ucieramy z cukrem na puch, cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, dodajemy ser oraz budyń. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do sera. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i łączymy z masą serową.
- 3.
-
Tortownicę o takiej średnicy jak smażyliśmy racuchy (u mnie 28cm) wykładamy papierem do pieczenia, układamy na przemian racuchy i masa serowa. Ostatnia warstwą jest ser. Pieczemy ok.50 min w temp.190 stopni.
- 4.
-
Wystudzony sernik dekorujemy polewa i truskawkami
-